satukan coffeemate creamer, susu segar, gula dan kacaukan sehingga semuanya
larut dan sebati
kemudian masukkan jagung krim, sedikit pewarna kuning dan kacaukan lagi
sehingga sebati
tuangkan adunan ke dalam bekas dan simpankan di dalam freezer sehingga ianya
separuh beku
selepas itu keluarkan dan tuangkan ke dalam mangkuk adunan yang besar
pukul dengan menggunakan mixer sehingga ianya gebu dan double-up the volume
masukkan semula ke dalam bekas dan simpan di dalam freezer sehingga ianya beku
selepas itu bolehlah dihidangkan
note: boleh dikurangkan gula kepada 1/4 cawan dan tambahkan 1 tin jagung krim
Resepi Puding
Roti Horlicks
Bahan-bahan :
Bahan A :
10 g serbuk
agar-agar
800 ml air
1/2 cawan
gula
Bahan B :
1/2 cawan
serbuk horlicks
8 sudu besar
susu pekat manis
1/2 cawan
air panas
Bahan C :
5 keping
roti sandwic (dipotong 4)
2 biji telur
250 ml susu
cair
1 sk esen
vanilla
Lain-lain :
2 sudu makan
marjerin/mentega
krim coklat
/ ganache (utk hiasan) - optional
Cara-cara :
Satukan
bahan A di dlm periuk dan didihkan hingga gula larut.
Bahan B
dibancuh hingga larut. Kemudian masukkan ke dalam bahan A.
Bahan C
dikisar hingga halus dan tuangkan ke dlm larutan agar2 tadi. Kacau
perlahan-lahan.
Akhir
sekali masukkan marjerin/mentega. Kacau lagi hingga kelihatan pekat.
Setelah
masak, tutupkan api. Tuangkan ke dalam loyang atau bekas yg bersesuaian.
Jika suka,
tuangkan ganache ke permukaan puding terlebih dahulu mengikut kreativiti
masing-masing. Untuk ganache, DJ menggunakan coklat masakan 50 g + 1 sudu
makan butter + 1/4 cawan susu segar yang dicairkan secara double boil.
Sejukkan
terlebih dahulu sebelum dipotong. (Boleh juga dihiaskan dgn ganache
setelah puding sejuk atau ikut langkah no 6)
TRIFFLES
Bahan-Bahan:
1 bungkus kek swiss roll
1 kotak agar-agar segera (Lady's Choice) - perisa strawberry
1 tin fruit cocktail
2 sudu besar tepung kastard
3 sudu besar gula
3 cawan susu segar
Cara:
Campurkan tepung kastard, gula dan susu dan masak sehingga
menggelegak dan kepekatan. angkat dan biar sejuk.
Potongkan kek swill roll dan susun ke dalam bekas [kalau nak
cantik..masukkan dlam bekas kaca..nanti nampak lapisan triffle ni]
sehingga penuh.
Kemudian ambil sedikit jus buah cocktail dan tuangkan keatas
kek tadi.
Tuangkan kastard tadi keatas kesemua kek sehingga rata.
Taburkan buah cocktail keatas kastard tersebut.
Bancuh agar-agar segera mengikut arahan yang telah disediakan
dan tuangkan keatas buah cocktail tadi.