Thursday, 2024-05-16, 5:28 PMWelcome Guest | RSS
Sekolah Kebangsaan Sungai Rusa, Perak
Site menu
Section categories
Sumbangan Artikel [6]
Sebarang sumbangan Artikel dari Semua
Our poll
Rate my site
Total of answers: 16
Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Login form

Blog/Sumbangan Artikel


Main » 2010 » August » 1 » Desert
4:31 PM
Desert
Yum-yum...Rugi kalau tak cuba

Desert

RESEPI AISKRIM

 

Homemade Aiskrim jagung

Bahan-bahan:
2 1/2 cawan coffeemate creamer

2 cawan (500ml) susu segar

1/2 cawan gula pasir

1/2 tin jagung krim

sedikit pewarna jagung

cara:

satukan coffeemate creamer, susu segar, gula dan kacaukan sehingga semuanya larut dan sebati

kemudian masukkan jagung krim, sedikit pewarna kuning dan kacaukan lagi sehingga sebati

tuangkan adunan ke dalam bekas dan simpankan di dalam freezer sehingga ianya separuh beku

selepas itu keluarkan dan tuangkan ke dalam mangkuk adunan yang besar

pukul dengan menggunakan mixer sehingga ianya gebu dan double-up the volume

masukkan semula ke dalam bekas dan simpan di dalam freezer sehingga ianya beku

selepas itu bolehlah dihidangkan

note: boleh dikurangkan gula kepada 1/4 cawan dan tambahkan 1 tin jagung krim

 

 

 

 

 

 

 

 

Resepi Puding Roti Horlicks

Bahan-bahan :

Bahan A :

  • 10 g serbuk agar-agar
  • 800 ml air
  • 1/2 cawan gula

Bahan B :

  • 1/2 cawan serbuk horlicks
  • 8 sudu besar susu pekat manis
  • 1/2 cawan air panas

Bahan C :

  • 5 keping roti sandwic (dipotong 4)
  • 2 biji telur
  • 250 ml susu cair
  • 1 sk esen vanilla

Lain-lain :

  • 2 sudu makan marjerin/mentega
  • krim coklat / ganache (utk hiasan) - optional

 Cara-cara :

  1. Satukan bahan A di dlm periuk dan didihkan hingga gula larut.
  2. Bahan B dibancuh hingga larut. Kemudian masukkan ke dalam bahan A.
  3. Bahan C dikisar hingga halus dan tuangkan ke dlm larutan agar2 tadi. Kacau perlahan-lahan.
  4. Akhir sekali masukkan marjerin/mentega. Kacau lagi hingga kelihatan pekat.
  5. Setelah masak, tutupkan api. Tuangkan ke dalam loyang atau bekas yg bersesuaian.
  6. Jika suka, tuangkan ganache ke permukaan puding terlebih dahulu mengikut kreativiti masing-masing. Untuk ganache, DJ menggunakan coklat masakan 50 g + 1 sudu makan butter + 1/4 cawan susu segar yang dicairkan secara double boil.
  7. Sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong. (Boleh juga dihiaskan dgn ganache setelah puding sejuk atau ikut langkah no 6)

 

TRIFFLES

Bahan-Bahan:

  • 1 bungkus kek swiss roll
  • 1 kotak agar-agar segera (Lady's Choice) - perisa strawberry
  • 1 tin fruit cocktail
  • 2 sudu besar tepung kastard
  • 3 sudu besar gula
  • 3 cawan susu segar

Cara:

  1. Campurkan tepung kastard, gula dan susu dan masak sehingga menggelegak dan kepekatan. angkat dan biar sejuk.
  2. Potongkan kek swill roll dan susun ke dalam bekas [kalau nak cantik..masukkan dlam bekas kaca..nanti nampak lapisan triffle ni] sehingga penuh.
  3. Kemudian ambil sedikit jus buah cocktail dan tuangkan keatas kek tadi.
  4. Tuangkan kastard tadi keatas kesemua kek sehingga rata.
  5. Taburkan buah cocktail keatas kastard tersebut.
  6. Bancuh agar-agar segera mengikut arahan yang telah disediakan dan tuangkan keatas buah cocktail tadi.
  7. Masukkan ke dalam peti sejuk.

 

Category: Sumbangan Artikel | Views: 293 | Added by: jemie | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Search
Calendar
«  August 2010  »
SuMoTuWeThFrSa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Entries archive
Site friends
  • Create a free website
  • Anda adalah pengunjung yang ker Free Counter , Terimakasih.
    SEK. KEB. SUNGAI RUSA, PERAK
    NO. TEL/FAX : 056236524
    EMAIL : sksungairusa.ti@gmail.com
    Copyright MyCorp © 2024Free web hostinguCoz